DISTRIBUIȚI
AFP

Guvernul ecuadorian şi mişcarea indigenă au ajuns duminică la un acord pentru a ieşi din criza socială care a paralizat ţara timp de 12 zile şi care a făcut şapte morţi şi 1.300 de răniţi, controversatul decret de eliminare a subvenţiilor la combustibili fiind retras, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

Cele două părţi au convenit asupra pregătirii unui nou decret care anulează decretul 883 ”privind benzina” şi cu acest acord mobilizarea se încheie, a anunţat Arnaud Peral, reprezentant al ONU în Ecuador, care a mediat dialogul împreună cu Biserica Catolică.


Citeşte şi: Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

Quito se prăbuşea sâmbătă în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar, în cea de-a 11-a zi a unei crize sociale fără precedent provocate de reforme economice legate de un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), notează AFP.

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, preşedintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat lunea trecută sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă a fost decretată pentru 60 de zile, precum şi stare de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi.

Citeşte şi: Orban pierde Budapesta! Opoziţia a câştigat şi alte oraşe importante

Indigenii – care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori – resping eliminarea subvenţiilor la carburanţi, care îi loveşte din plin: reprezentând 68% dintre săracii din ţară, ei lucrează mai ales în agricultură şi văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, mai scrie AFP.