DISTRIBUIȚI
dpa

Guvernul din Gibraltar a anunţat luni că va retrage navei Aquarius pavilionul său, după ce i-a cerut să-şi suspende activităţile de salvare pentru care nu este înregistrată pe teritoriul britanic, informează AFP, potrivit agerpres.

Înregistrată în 2009 în Gibraltar ca navă de cercetare (survey vessel), Aquarius operează din 2016, după ce a fost închiriată de organizaţiile neguvernamentale SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere, ‘exclusiv sub direcţia autorităţilor italiene pentru operaţiuni de salvare’, explică guvernul într-un comunicat.


Citește și : Trump ripostează la criticile fostei sale consiliere: „Era rea, dar nu deşteaptă”

Dar în iunie/iulie 2018, executivul a cerut Aquarius să-şi suspende operaţiunile ca navă dedicată salvării pentru a reveni la activitatea sa iniţială de „navă de cercetare”‘, conform aceluiaşi text.

Guvernul din Gibraltar îşi justifică cererea prin lipsa de ‘disponibilitate a porturilor de debarcare pentru un număr de vase de salvare în zona italiană de salvare’, Roma şi ministrul său de interne, Matteo Salvini (extrema dreaptă), refuzând navelor organizaţiilor neguvernamentale accesul în porturile italiene.

Organizaţiile care închiriază Aquarius nu au încercat să obţină undă verde din partea Gibraltarului pentru reluarea activităţilor sale de salvare în luna august, ele primind ‘ordin de retragere’ a pavilionului la 6 august, cu termen limită la 20 august. La această dată, ‘nava va părăsi registrul din Gibraltar şi va reveni la proprietarul său, Germania’, menţionează guvernul din Gibraltar (teritoriu britanic din Peninsula Iberică).

Aquarius a salvat vineri 141 de persoane care călătoreau la bordul a două vase de lemn, dintre care jumătate minori şi mai mult de o treime femei şi se afla luni între Malta şi insula italiană Lampedusa, a indicat preşedinta SOS Mediterana, Sophie Beau, lansând un apel către ‘toate ţările europene să-şi asume responsabilitatea’ pentru a-i primi pe aceşti migranţi, în contextul în care Italia refuză să o facă.

Citește și : Human Rights Watch cere Egiptului să se facă dreptate victimelor unui atac din 2013

‘Proprietate germană, închiriată de o organizaţie neguvernamentală franceză, echipaj străin, în apele malteze, arborând pavilionul Gibraltarului: Aquarius poate să meargă oriunde vrea, dar nu în Italia!’, a reacţionat pe Twitter Matteo Salvini.

În iunie, Aquarius a fost în centrul unei crize diplomatice, după ce a recuperat 630 de migranţi în largul coastelor libiene, dintre care unii au fost transferaţi de către gărzile de coastă italiene sau militare. Italia şi Malta au refuzat să le permită să debarce, iar odiseea navei s-a încheiat în portul spaniol Valencia.