DISTRIBUIȚI

Guvernul din Chile a extins vineri zona vizată de starea de urgenţă după ce incendiile de vegetaţie au mistuit circa 8.000 de hectare în contextul unui val de caniculă care a cuprins zonele sudice şi centrale ale acestui stat sud-american, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul de interne, Carolina Toha, a anunţat vineri dimineaţă că guvernul a declarat stare de catastrofă în regiunea Biobio, care se alătură astfel regiunii învecinate Nuble, unde preşedintele Gabriel Boric a declarat stare de catastrofă joi seară.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Ambele regiuni sunt cunoscute pentru agricultură şi silvicultură.

Boric se va deplasa în regiunile afectate, întrerupându-şi vacanţa de vară.

Declararea stării de catastrofă permite mobilizarea forţelor armate şi oferă o coordonare superioară în stingerea focului şi în securitatea publică.

Sute de locuinţe au fost afectate de zeci de incendii, au spus vineri autorităţile. Un număr de 38 de incendii fac ravagii între capitala Santiago (centru) şi sudul ţării, iar cele mai severe s-au înregistrat în Nuble şi Biobio, precum şi în regiunea Araucania.

Au fost deschise adăposturi pentru familiile afectate de incendii, potrivit agenţiei pentru dezastre din Chile, SENAPRED, care a informat că o persoană a suferit arsuri, iar opt pompieri au suferit răni minore.

Incendiile au perturba traficul pe autostrăzi în zonele afectate, iar rezidenţii din numeroase municipalităţi au fost evacuaţi.

Autorităţile au adus sub control 146 de incendii.

Prognozele meteorologice au anunţat vineri temperaturi de peste 38 de grade Celsius în capitala Nuble, Chillan. Vânturi puternice sunt aşteptate de asemenea în regiune, care ar putea întenţi incendiile, a avertizat Corporaţia Naţională Forestieră.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

”Astăzi, din nefericire, avem de două ori mai multe hectare arse decât în anii anteriori”, a declarat pentru media locală purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Pradenas.

”Suntem într-o stare foarte critică”, a mai spus el.