DISTRIBUIȚI
Reuters

Şeful diplomaţiei neozeelandeze, Winston Peters, a dat asigurări vineri, în timpul unei reuniuni la Istanbul cu omologi din lumea musulmană, că musulmanii din ţara sa vor fi în siguranţă, informează AFP, potrivit agerpres.

„A face în aşa fel încât comunităţile musulmane să se simtă în siguranţă este o prioritate”, a declarat ministrul Winston Peters în deschiderea unei reuniuni a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) la Istanbul, convocată după atacul sângeros comis asupra a două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, de un susţinător al supremaţiei rasei albe. „Poliţia asigură protecţia fiecărei moschei pentru ca oamenii să se poată ruga în pace”, a adăugat el.


Citeşte şi: ATAC cu grenadă asupra consulatului Rusiei din Atena

De asemenea, el şi-a invitat omologii din lumea musulmană să vină în Noua Zeelandă vinerea viitoare pentru a participa la o „comemorare naţională” prevăzută pentru cele 50 de victime ale atacurilor.

„Ne-am reunit astăzi pentru a trimite lumii un mesaj puternic”, a declarat la rândul său ministrul de externe al Turciei, Mavlut Cavusoglu, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a OCI. El a salutat reacţia autorităţilor neozeelandeze după masacru, apreciind că aceasta ar trebui „să servească drept exemplu pentru oamenii politici din ţările unde se propagă islamofobia”. „Suntem astăzi aici pentru a arăta că suntem uniţi împotriva atacurilor islamofobe din lume”, a adăugat el.

Citeşte şi: Un chinez a intrat cu maşina în pietoni. Şase oameni au fost ucişi!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în plină campanie pentru alegerile locale din 31 martie, s-a folosit de atacul din Noua Zeelandă pentru a denunţa în mod repetat „islamofobia în creştere în Occident”. Acuzat că încearcă să profite politic de pe urma masacrului, Erdogan a fost puternic criticat de Noua Zeelandă şi de Australia, de unde provine presupusul autor al atacului din Christchurch.

Cu toate acestea, Erdogan a proiectat încă o dată joi, în timpul unui miting, imagini video cu atacul.