DISTRIBUIȚI
Zimbio

Guvernul de la Moscova are pe masă un plan pentru ‘dedolarizarea’ parţială a economiei ruse, printr-o serie de măsuri cum ar fi utilizarea mai restrânsă a dolarului american în tranzacţiile Rusiei cu alte state, relatează agenţia Ria Novosti, citată joi de EFE, potrivit Agerpres.

Planul, menit să protejeze Rusia în faţa sancţiunilor internaţionale, mai ales în faţa celor adoptate de SUA, ‘a fost trimis spre analiză guvernului’, a precizat ministrul rus al finanţelor, Anton Siluanov.


Citește și : Europa, divizată între est şi vest în privinţa drepturilor pentru cuplurile gay

Consilierul Kremlinului pentru finanţe, Andrei Belusov, a declarat miercuri, în timpul Săptămânii Energetice a Rusiei, că însuşi preşedintele Vladimir Putin le-a cerut miniştrilor să elaboreze un plan pentru diminuarea dependenţei economiei ruse de dolarul american.

Dar Kremlinul a precizat apoi că nu se are în vedere renunţarea totală la tranzacţiile în dolari americani sau interzicerea acestora.

La rândul său, guvernul rus a menţionat că este vorba doar despre ‘diminuarea dependenţei economiei ruse faţă de dolar’, prin crearea, printre alte măsuri, a unor ‘stimulente şi mecanisme de schimb a monedelor naţionale în tranzacţiile de comerţ exterior’.

Conform cotidianului Izvestia, ideea principală ar fi ca unele state, precum China sau ţările din zona euro, să accepte crearea unor conturi în moneda lor.

Potrivit analiştilor agenţiei de rating Fitch, Banca Centrală a Rusiei are suficiente rezerve de dolari americani – circa 30 de miliarde – pentru a reacţiona în faţa unor eventuale restricţii privind tranzacţiile în această monedă.

Citește și : Atacuri cibernetice: Rusia trebuie ‘să pună capăt comportamentului său iresponsabil’ (Stoltenberg)

Şi băncile din Rusia ar avea la rândul lor lichidităţi cuprinse între 13 şi 14 miliarde de dolari americani, sume suficiente pentru acoperirea a circa jumătate din depozitele constituite de cetăţenii ruşi.