DISTRIBUIȚI
Google News

Testele ADN au confirmat că liderul grupării jihadiste filipineze Maute, Abu Dar, a murit, a informat secretarul Apărării de la Manila, Delfin Lorenzana, citat de EFE, potrivit agerpres.

„S-a confirmat, este cadavrul lui Abu Dar. Pentru moment, gruparea Maute a rămas fără conducător”, a indicat Lorenzana într-un mesaj difuzat luni de presa locală.


Citește și: Un comando neozeelandez a fost trimis în Siria pentru recuperarea unei ostatice

El a asigurat că autorităţile supraveghează atent activităţile Maute, grupare loială Statului Islamic (SI), pentru a verifica dacă apare un nou lider după moartea lui Abu Dar, al cărui nume real era Owaydah Benito Marohombsar.

Abu Dar a decedat pe 14 martie în lupta contra Forţelor Armate, în provincia Lanao Sud, bastion al grupării Maute, însă autorităţile filipineze nu au vrut la acel moment să confirme moartea sa până la efectuarea testelor ADN.

Testul ADN, realizat de experţi americani, a confirmat identitatea acestuia prin compararea unor probe de material genetic din părul său cu cel al fiului său.

Abu Dar era unicul lider jihadist care a supravieţuit înfruntărilor de la Marawi, cinci luni de lupte între mai şi octombrie 2017 între armata filipineză şi grupuri aliate SI, după ce acestea au asediat centrul acestui oraş cu majoritate musulmană din sudul Filipinelor.

În Marawi au murit fraţii Maute, liderii grupării care a început asediul oraşului, şi Isnilon Hapilon, liderul Abu Sayyaf şi cel considerat până atunci emirul SI în sud-estul Asiei.

Violenţele au lăsat în urmă un oraş devastat, încă în curs de reconstrucţie, o mie de morţi, majoritatea jihadişti, şi circa 400.000 de persoane strămutate.

Citește și: Social-democraţii finlandezi câștigă la limită alegerile parlamentare

Timp de mai multe luni, serviciul filipinez de informaţii a considerat că Abu Dar l-a înlocuit pe Hapilon în postul de emir al SI în zonă, însă recent a precizat că funcţia a fost preluată de Hatib Hajan Sawadjaan, deoarece acesta s-a bazat pe un număr mai mare de militanţi.

„Neutralizarea lui Abu Dar reprezintă un succes semnificativ al guvernului şi al poporului din Lanao Sud, care au colaborat pentru eliberarea de terorişti a acestei provincii”, a declarat generalul diviziei I de infanterie a armatei filipineze, Roberto Ancan.

Se crede că Abu Dar a fost de asemenea, „creierul” atentatului cu bombă din zona comercială a localităţii Cagayan de Oro din 2013, în care mai mulţi medici şi-au pierdut viaţa.