DISTRIBUIȚI
Shutterstock

Spania a anunţat vineri adoptarea unui decret care permite rezidenţilor britanici să rămână în ţară chiar dacă nu va exista un acord pentru Brexit, informează Reuters şi AFP. Cererile lor de reşedinţă permanentă vor fi primite până la sfârşitul lui 2020, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Madrid doreşte totodată reciprocitate pentru cei aproximativ 150.000 de spanioli care trăiesc în Regatul Unit.


Citește și : Irlanda autorizează extrădarea unui fost militant IRA

Obiectivul declarat al Spaniei – ţara europeană unde trăiesc cei mai mulţi britanici în afara Regatului Unit – este ca niciun cetăţean britanic sau spaniol şi nicio familie a acestora să nu rămână fără protecţie, au arătat ministrul de externe Josep Borell, citat de Reuters, şi vicepremierul Carmen Calvo, citată de AFP. Adjuncta prim-ministrului socialist Pedro Sanchez şi-a exprimat şi speranţa că până la urmă nu va fi nevoie de decretul-lege adoptat vineri.

Potrivit autorităţilor centrale, în Spania sunt înregistraţi ca rezidenţi circa 300.000 de cetăţeni britanici; nu se cunoaşte numărul celor neînregistraţi, dar guvernul estimează că noile proceduri de obţinere a reşedinţei vor fi aplicabile pentru circa 400.000 de persoane.

Citește și : Tot mai multe voci din dreapta europeană cer sancţionarea lui Viktor Orban