DISTRIBUIȚI
bbc

Guvernul britanic doreşte ca dezbaterea şi supunerea la vot în parlament a acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană să se desfăşoare în această săptămână, a declarat luni liderul Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Rees-Mogg a spus că votul final în Camera Comunelor va avea loc joi, după care acordul ar urma să fie dezbătut şi supus la vot în Camera Lorzilor.


Citește și : VIDEO – Incendiu la Cavallerizza Reale din Torino, sit UNESCO

Executivul de la Londra ar vrea ca dezbaterea în a doua lectură să se desfăşoare marţi, după care să se treacă la următoarea etapă, care le va oferi parlamentarilor ocazia de a propune amendamentele necesare la legislaţie.

Potrivit lui Jacob Rees-Mogg, parlamentarii britanici care nu susţin calendarul propus de guvern pentru a adopta legislaţie referitoare la ratificarea acordului de Brexit practic se opun ieşirii ţării din UE pe 31 octombrie.

”Oamenii care nu votează pentru calendarul moţiunii vor vota practic pentru a nu exista un Brexit pe 31 octombrie”, a afirmat Rees-Mogg.

Citește și : Barclay: Riscul unui Brexit fără acord este real

Parlamentarul Jeffrey Donaldson, din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), formaţiune ai cărei zece parlamentari s-ar putea dovedi esenţiali în aprobarea calendarului prezentat de guvernul de la Londra, a indicat că s-ar putea să nu îl susţină întrucât ”programul propus nu face dreptate nevoilor circumscripţiei pe care o reprezintă”.

Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic) a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care se va implementa acest acord, dar premierul Boris Johnson a declarat că nu va negocia cu UE nicio nouă amânare a ieşirii din blocul comunitar.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent Oliver Letwin, amendamentul primind 322 de voturi pentru şi 306 împotrivă.