DISTRIBUIȚI
nato.md

Guvernul moldovean a aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP) pe 2017-2019 în scopul consolidării securităţii şi apărării naţionale, în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului de securitate, informează joi postul Radio Chişinău, potrivit agerpres.

„Un accent aparte se pune pe sporirea interoperabilităţii şi instruirea experţilor militari şi civili ai Republicii Moldova pentru participarea la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. Deschiderea Oficiului de legătură NATO în ţara noastră va oferi posibilităţi noi pentru dezvoltarea cooperării practice în procesul de implementare a reformelor şi proiectelor în sprijinul acestora”, a declarat ministrul de externe moldovean Andrei Galbur, la prezentarea documentului.


Citeşte şi: O organizaţie nord-coreeană cere ca SUA să fie ‘OMORÂTE în BĂTAIE’, precum ‘CÂINII TURBAŢI’

Printre domeniile prioritare de cooperare sunt menţionate dezvoltarea forţelor armate, combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii şi promovarea diplomaţiei publice. Unul dintre obiectivele planului este sporirea participării armatei moldovene la misiuni şi operaţiuni internaţionale.

Pentru anii 2017-2019 mai sunt preconizate şi acţiuni de management integrat al frontierei de stat moldo-ucrainene, finalizarea acţiunilor de demarcare şi asigurarea securităţii acestora prin restabilirea integrităţii spaţiului frontalier, precum şi elaborarea unui mecanism naţional de gestionare unitară şi coerentă a situaţiei în eventualitatea unui flux sporit de migranţi.

Premierul Pavel Filip a menţionat, în context, că pentru aprobarea acestui document este suficientă o hotărâre de guvern, sugerând că acesta nu are cum să fie blocat de către preşedintele Igor Dodon.

Citeşte şi: Un luptător de MMA ia la bătaie arbitrul pentru că a întrerupt lupta – VIDEO

Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO este un format de cooperare iniţiat din anul 2006, fiind actualizat la fiecare trei ani.

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, se opune deschiderii Oficiului de legătură al NATO la Chişinău, precum şi cooperării armatei moldovene cu NATO. El a blocat participarea contingentelor de militari moldoveni la şase aplicaţii internaţionale, iar recent nu a autorizat participarea militarilor moldoveni la un exerciţiu în Ucraina. Executivul a mers împotriva deciziei sale şi a trimis – prin hotărâre de guvern – un grup de militari la aplicaţiile multinaţionale din Ucraina.