DISTRIBUIȚI

Guvernul Republicii Moldova a aprobat vineri alocarea a circa 1,4 miliarde de lei societăţii pe acţiuni Moldovagaz, care îi va transfera companiei ruse Gazprom pentru gazul consumat în luna octombrie şi avansul pentru luna noiembrie, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

În schimbul acestor bani, Moldovagaz va renunţa la datoriile pe care le are compania de stat Termoelectrica pentru gazul livrat anterior. Astfel, datoria Termoelectrica faţă de Moldovagaz este transmisă unei alte întreprinderi de stat – Energocom.


Citeşte şi: 52 de mineri, inclusiv şase salvatori, au murit în ‘MINA GROAZEI’ din Siberia – Black News

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat, în debutul şedinţei de guvern de vineri dimineaţă, că aceasta a fost unica soluţie pentru ca Republica Moldova să primească în continuare gaz, în condiţiile în care Gazprom ameninţa cu sistarea livrărilor în decurs de 48 de ore dacă nu primea banii.

Concernul rus a cerut urgentarea plăţii, inclusiv în avans, în conformitate cu prevederile noului contract, semnat pentru cinci ani. În luna octombrie, Republica Moldova a importat gaz la un tarif de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mare decât tariful pentru consumatori.

Citeşte şi: Adevărul sumbru despre UE a fost în sfârșit dezvăluit – Black News

Opoziţia din Republica Moldova, dar şi unii experţi au criticat faptul că executivul de la Chişinău nu a făcut publice condiţiile contractului şi nu a întreprins acţiunile necesare pentru a preveni riscul suspendării livrărilor de gaz. De asemenea, a fost criticată şi soluţia identificată de guvern pentru a achita de urgenţă banii.