DISTRIBUIȚI
mti

Guvernul de la Budapesta va contesta la Curtea de Justiţie a UE votul prin care Parlamentul European a cerut săptămâna trecută sancţiuni împotriva Ungariei, informează MTI şi Reuters. Anunţul a fost făcut luni de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, potrivit agerpres.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat miercurea trecută periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7. Forul legislativ al UE a adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, care detaliază o listă lungă de preocupări privind încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în Ungaria – în presă, în universităţi, împotriva minorităţilor şi a migranţilor, în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei.


Citește și : SUA somează Rusia să înceteze încălcarea „sistematică” a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord

Premierul Orban a replicat că raportul Sargentini „insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare”.

A fost prima oară când Parlamentul European a cerut Comisiei Europene începerea procedurii împotriva unui stat membru, prevăzută în articolul 7 al Tratatului de la Lisabona. În decembrie anul trecut, Comisia a declanşat din proprie iniţiativă acest demers împotriva Poloniei.

Citește și : Putin anunţă un acord cu Erdogan privind crearea unei ‘zone demilitarizate’ în regiunea siriană Idlib