DISTRIBUIȚI
Daily Times

Guvernul spaniol şi opoziţia socialistă (PSOE) au convenit ca în ianuarie 2018 să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, în cadrul setului de măsuri extraordinare menite să impună temporar administrarea directă a regiunii, a anunţat vineri politiciana socialistă spaniolă Carmen Calvo, într-un interviu pentru postul public de televiziune, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Premierul spaniol Mariano Rajoy va prezida sâmbătă o reuniune specială a guvernului de la Madrid pentru a declanşa procesul de suspendare a autonomiei Cataloniei, după ce liderul executivului catalan Carles Puigdemont a refuzat să renunţe în mod oficial la campania pentru secesiunea regiunii.


Citeşte şi: CIA avertizează asupra progreselor nucleare realizate de Coreea de Nord

Guvernul spaniol a anunţat joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat şi mai mult o criză care ameninţă stabilitatea Spaniei.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.