DISTRIBUIȚI
Lincoln Journal Star

Referendumul de independenţă kurd s-a „terminat şi face de acum parte din trecut”, ca şi „rezultatul lui”, a afirmat marţi premierul irakian, Haider al-Abadi, citat de AFP. 

Haider al-Abadi a făcut din abandonarea rezultatului acestei consultări – o victorie masivă a votului ‘da’ – o condiţie prealabilă la deschiderea dialogului cu regiunea autonomă a Kurdistanului irakian, înainte de a lansa duminică operaţiunile militare pentru restaurarea autorităţii puterii centrale în zonele disputate din ţară.


„Autoritatea centrală trebuie să se impună peste tot în Irak (…) şi vreau să fiu corect cu toţi cetăţenii”, a adăugat el. „Nu este corect ca autoritatea centrală să fie prezentă la Basra, Saladin şi Mosul şi să nu fie în Kurdistan”, a continuat prim-ministrul.

În plus, el a lansat un apel la dialog pe baza unui „parteneriat în cadrul aceleiaşi ţări”. „Trebuie să ne înţelegem în cadrul Constituţiei (…) În trecut au fost practici greşite, vrem să corectăm aceste practici care ne-au condus acolo unde suntem în prezent”, a mai spus Haider al-Abadi.