DISTRIBUIȚI
REUTERS

Guvernul ceh a aprobat miercuri desfăşurarea a până la 150 de soldaţi pentru a ajuta Polonia în oprirea fluxului de migranţi care încearcă să intre în ţară din Belarus, a anunţat pe Twitter ministrul apărării Lubomir Metnar, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Planul, care va trebui aprobat de parlament, va face din Republica Cehă a treia ţară care va trimite personal la frontiera Polonia-Belarus, după Estonia şi Marea Britanie, aliate în cadrul NATO.


Citește și : Boris Johnson îşi prezintă SCUZE după povestea unei presupuse petreceri de Crăciun la Downing Street

„Guvernul tocmai a aprobat un mandat pentru trimiterea de trupe pentru a proteja frontiera polono-belarusă”, a precizat pe Twitter ministrul Lubomir Metnar.

Republica Cehă face parte din grupul de la Visegrad al ţărilor central-europene, care mai include Polonia, Slovacia şi Ungaria, şi care a adoptat o poziţie fermă în privinţa migraţiei.

Premierul la final de mandat Andrej Babis a promis să-i ţină pe migranţi în afara ţării, în cadrul campaniei sale electorale pentru alegerile din octombrie, în timp ce noul guvern a susţinut planul de a trimite trupe în ajutorul Poloniei.

Numărul de tentative de trecere în Polonia a unor migranţi veniţi în Belarus din Orientul Mijlociu sau Africa a scăzut în ultimele zile, poliţia de frontieră poloneză înregistrând doar 51 de încercări marţi, doar o mică parte din cele peste 500 de tentative zilnice la mijlocul lui noiembrie.

Citește și : Ţara cu cea mai mare rată de infectare din lume începe relaxarea restricţiilor pentru persoanele vaccinate

Tensiunile însă rămân, Polonia acuzând forţele de securitate din Belarus că îi ajută pe migranţi să treacă frontiera şi că aceştia provoacă trupele poloneze, de exemplu aruncând artificii. Minskul neagă aceste acuzaţii.

De asemenea, Belarus infirmă acuzaţiile UE că a orchestrat criza migranţilor drept răzbunare pentru sancţiunile occidentale instituite din cauza unor abuzuri asupra drepturilor omului.