DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul ceh a prelungit controalele la graniţa cu vecinul din Uniunea Europeană Slovacia până la 12 decembrie, în timp ce încearcă să încetinească fluxul ilegal de migranţi, a declarat joi Ministerul de Interne de la Praga, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Poliţia cehă a început verificările la frontiera de 252 km pe 29 septembrie, iniţial pentru 10 zile. Verificările au fost atunci prelungite până vineri.


Citește și: Kremlinul acuză Ucraina că a primit ORDIN de la americani să se retragă de la negocieri

Prim-ministrul Petr Fiala a declarat iniţial că controalele urmau să fie extinse până la 12 noiembrie.

Slovacia a criticat controalele ca fiind împotriva principiilor spaţiului UE fără frontiere Schengen, din care ambele ţări fac parte.

Înainte de lansarea controalelor, Republica Cehă a reţinut aproximativ 12.000 de migranţi ilegali de la începutul anului 2022, o creştere bruscă de la aproximativ 1.000 pe tot parcursul anului trecut.

Majoritatea migranţilor erau sirieni, sosind în principal din Turcia, a declarat guvernul. Majoritatea intenţionau să-şi continue drumul până în Germania sau alte state vestice membre ale UE.

Citește și: Guvernul german spune că ambele conducte ale Nord Stream 2 au fost afectate de explozii

Până joi, poliţia a identificat aproape 5.500 de migranţi ilegali cu ajutorul controalelor, a anunţat agenţia cehă de presă CTK.