DISTRIBUIȚI

Guvernul regiunii autonome spaniole Catalonia a susţinut joi că a primit atenţionări despre un posibil atentat pe artera Las Ramblas din Barcelona, dar nu de la CIA, ci din ‘alte surse’, iar după analiza acelor informaţii s-a ajuns la concluzia că acestea avea o ‘credibilitate foarte scăzută’, transmite agenţia EFE.

Potrivit responsabilului pentru afaceri interne în executivul catalan, Joaquim Forn, respectivele informaţii au fost comunicate şi guvernului de la Madrid, care la rândul său a pus la îndoială ‘credibilitatea’ lor, motiv pentru care nu s-a discutat despre ele la reuniunile de evaluare a riscurilor teroriste ce s-au desfăşurat pe 25 mai şi 8 iunie.


Guvernul catalan a răspuns astfel relatării apărute joi în cotidianul El Periódico de Cataluńa, conform căreia poliţia catalană a primit pe 25 mai o alertă de la CIA, ce avertiza asupra unui atentat pe care gruparea jihadistă Statul Islamic avea în plan să-l comită în timpul verii chiar pe artera Las Ramblas, locul unde a fost comis atacul jihadist din data de 17 august, soldat cu 15 morţi.

Publicaţia citată a susţinut că nota informativă a CIA-ului a ajuns pe 25 mai la CNI (Centrul Naţional de informaţii – serviciul secret spaniol) şi la forţele de securitate spaniole, iar cele din urmă au informat unităţile similare catalane.

Totuşi, Joaquim Forn a insistat în declaraţia sa de joi că nicio atenţionare primită anterior privind ameninţările teroriste nu a avut vreo legătură cu atentatele comise la Barcelona şi Cambrils.