DISTRIBUIȚI
ScholarshipsAds

Guvernul canadian a cerut vineri Chinei „eliberarea imediată” a doi cetăţeni canadieni arestaţi la 10 decembrie, sub suspiciunea de ameninţare la adresa securităţii naţionale, calificând detenţia lor drept „arbitrară”, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Suntem profund îngrijoraţi de arestarea survenită în această lună şi detenţia arbitrară a doi canadieni de către autorităţile chineze şi cerem eliberarea imediată a acestora”, a declarat Chrystia Freeland, ministrul canadian al Afacerilor Externe, în legătură cu fostul diplomat Michael Kovrig şi consultantul Michael Spavor.


Citește și : Undă verde a Parlamentului francez pentru măsuri de urgenţă ale executivului adoptate în răspuns la criza ”Vestelor galbene”

Pentru mulţi observatori, aceste două arestări ar putea fi o modalitate pentru China de a face presiuni asupra Ottawa, după arestarea la începutul lunii decembrie la Vancouver a directoarei financiare a gigantului telecomunicaţiilor chinez Huawei Meng Wanzhou, la cererea justiţiei americane.

„Canada este o ţară guvernată de statul de drept”, a subliniat Freeland. „Canada a iniţiat o procedură judiciară echitabilă, imparţială şi transparentă în cazul directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou”, a precizat şefa diplomaţiei canadiene.

”Canada respectă angajamentele juridice internaţionale, în special tratatul său de extrădare cu Statele Unite. Statul de drept este fundamental în toate societăţile libere; este vorba de un principiu pe care noi îl vom apăra şi îl vom menţine”, a subliniat ea.

Ottawa a primit din nou sprijin vineri din partea Statelor Unite, care au cerut „eliberarea imediată” a celor doi canadieni, exprimându-şi „profunda îngrijorare” cu privire la detenţia acestora.

Citește și : Administrația federală din SUA, blocată după suspendarea şedinţei în Congres fără un acord bugetar

Beijingul a anunţat săptămâna trecută că cetăţeanul canadian Michael Spavor şi un al doilea cetăţean canadian arestat, fostul diplomat Michael Kovrig, sunt investigaţi pentru periclitarea securităţii naţionale, o decizie văzută de unii ca o replică la arestarea directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou.

Canada a explicat că nu a existat nici un amestec politic şi că oficialii din ţară nu au avut de ales decât să se supună tratatului de extrădare cu SUA şi să o aresteze pe Meng la solicitarea autorităţilor americane. SUA cer extrădarea lui Meng pentru acuzaţii de fraudă legate de posibile încălcări ale sancţiunilor SUA la adresa Iranului.