DISTRIBUIȚI
British Foreign Secretary Liz Truss gives a statement on Iran detainees during a session at the House of Commons, in London, Britain, March 16, 2022. UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. IMAGE MUST NOT BE ALTERED.

Guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson va prezenta luni un proiect legislativ pentru a opera modificări în Protocolul nord-irlandez, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Agenda zilei de luni a Camerei Comunelor arată că ministrul de externe Liz Truss va prezenta documentul care stabileşte modul în care termenii incluşi în Protocolul nord-irlandez vor fi definiţi în legislaţia internă britanică.


Citește și: Zelenski a vorbit cu Macron despre ‘armament greu’ şi aderarea la UE – Black News

Decizia executivului de la Londra riscă să afecteze negativ relaţiile cu Uniunea Europeană.

La jumătatea lunii mai, Liz Truss a declarat că soluţia legislativă avută în vedere de guvernul britanic nu înseamnă renunţarea la Protocolul nord-irlandez sau la obligaţiile internaţionale ale Londrei.

Şefa diplomaţiei britanice explica atunci că noua legislaţie va implica un regim de reglementare dual menit să asigure transportul mărfurilor către Irlanda de Nord.

Citește și: Un alt ATAC ARMAT în SUA (VIDEO)! Trei persoane au fost ucise şi un poliţist rănit! – Black News

Protocolul nord-irlandez stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, în ultimele luni guvernul de la Londra a încercat să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.