DISTRIBUIȚI
dpa

Guvernul britanic s-a angajat ca până în 2027 în Anglia să nu mai existe oameni fără adăpost, în condiţiile în care numărul oamenilor străzii – homeless – a crescut de peste două ori faţă de 2010, potrivit cifrelor guvernamentale, relatează luni agenţiile Reuters şi Press Association, potrivit agerpres.

Executivul de la Londra a anunţat un pachet de măsuri în valoare de 100 de milioane de lire sterline pentru combaterea fenomenului, între care construirea de locuinţe, tratamente pentru cei cu probleme mintale şi pregătirea de personal. În prezent, conform estimărilor disponibile, 4751 de oameni dorm în fiecare noapte în stradă.


Citește și : Nava umanitară Aquarius: SOS Mediterana cere ţărilor europene ‘să îşi asume responsabilitatea’

„Nimeni nu ar trebui să doarmă în stradă”, a subliniat într-o declaraţie premierul Theresa May. „Trebuie să ne asigurăm că oamenii au unde să locuiască, dar trebuie să ne ocupăm şi de problemele care s-au aflat la originea situaţiei în care au ajuns şi să-i ajutăm să-şi recupereze viaţa”.

Guvernul s-a angajat să aloce 50 de milioane de lire construirii de noi locuinţe în afara Londrei pentru cei care locuiesc în hosteluri sau adăposturi şi alte 30 de milioane de lire pe mijloace de suport psihic. Programul prevede de asemenea îmbunătăţirea accesului la servicii şi pregătirea de lucrători care să le poată acorda ajutor celor aflaţi sub influenţa drogurilor, precum şi victimelor abuzului domestic şi sclaviei.

Marea Britanie a mai anunţat că va investi peste 1,2 miliarde de lire pentru a combate fenomenul oamenilor străzii şi nu este clar în ce măsură cele 100 de milioane de lire anunţate luni sunt resurse nou alocate acestui scop, notează Reuters.

Asociaţiile care îi ajută pe cei fără adăpost au salutat planul, subliniind însă că este nevoie de noi măsuri „îndrăzneţe”, de exemplu mult mai multe locuinţe sociale.

Citește și : Erdogan: SUA că încearcă să lovească Turcia ”în spate”

 

„Trebuie să luptăm împotriva lipsei cronice de locuinţe realmente ieftine, împotriva instabilităţii pe piaţa chiriilor şi a problemelor legate de ajutoarele pentru locuinţă care-i împiedică pe mulţi să aibă un cămin”, a explicat Polly Neate, directoarea organizaţiei caritabile Shelter (adăpost), una din cele şapte care au acordat consiliere guvernului pentru elaborarea strategiei.

Se estimează că circa 236.000 de oameni dorm pe străzi sau în adăposturi temporare în Marea Britanie, pe fondul declinului înregistrat în ultimele decenii în această ţară în sectorul construcţiilor de locuinţe, care a contribuit la creşterea preţului proprietăţilor.