DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Guvernul britanic a prezentat miercuri o nouă strategie menită să îmbunătăţească lupta împotriva hărţuirii şi violenţei asupra femeilor, dar care a primit deja reacţii critice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Noua strategie a guvernului britanic, elaborată în baza unei consultări care a presupus colectarea a 180.000 de mărturii, prevede în principal crearea unei noi direcţii naţionale de poliţie pentru a asigura un răspuns mai eficient în astfel de cazuri.


Citește și : Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

„Securitatea femeilor şi fetelor din întreaga ţară este o prioritate absolută pentru mine”, a declarat ministrul de interne Priti Patel, citată în cotidianul The Times.

Este „inacceptabil ca femeile şi fetele să fie încă victimele hărţuirii, abuzurilor şi violenţelor”, a subliniat ea.

La mijlocul lunii iunie, guvernul britanic a fost nevoit să prezinte scuze pentru că a „abandonat” de-a lungul anilor „mii” de victime ale violurilor, într-un context în care cifrele procuraturii au arătat o scădere drastică a numărului de condamnări ale agresorilor sexuali şi violatorilor, cu toate că plângerile pentru viol aproape că s-au dublat începând din 2015-2016.

Anunţarea noii strategii vine după uciderea de către un poliţist a unei londoneze, Sarah Everard, care a fost atacată în stradă la începutul lui martie, în timp ce se întorcea acasă. Crima a bulversat Regatul Unit şi a relansat dezbaterea privind securitatea femeilor în spaţiul public.

Guvernul prevede de asemenea crearea unei linii telefonice de asistenţă în cazul agresiunilor sexuale, disponibilă 24 de ore din 24, precum şi scoaterea în afara legii a testelor de virginitate, considerate o practică „medievală”.

Ministrul de interne a indicat în declaraţiile citate de Times că hărţuirea femeilor în stradă, inclusiv fluieratul, ar putea deveni la un moment dat infracţiune, dar a menţionat că, deocamdată, guvernul britanic vizează să „facă să funcţioneze în practică” legislaţia deja existentă.

„Vom continua însă să examinăm lacunele legislative şi modul în care introducerea unui delict de hărţuire sexuală ar putea îmbunătăţi situaţia”, a adăugat Patel.

Citește și : Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

Rose Caldwell, directoarea asociaţiei Plan International UK, s-a declarat „foarte dezamăgită” de acest ultim aspect, apreciind că, „în lipsa unei noi legi, milioane de femei vor rămâne fără protecţie”.

Opoziţia laburistă a acuzat la rândul său guvernul conservator că „tergiversează”, deputata Jess Philips, responsabilă cu afacerile interne în cabinetul „din umbră” al Partidului Laburist, invitând executivul să „treacă la fapte în loc să se rezume la vorbe liniştitoare”.