DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Guvernul britanic a anunţat miercuri un ajutor financiar de 2 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de euro) pentru a susţine investiţiile publice în Irlanda de Nord, provincia cea mai defavorizată economic, ieşită recent dintr-un blocaj politic de trei ani, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Această injecţie (de fonduri) de 2 miliarde de lire’ – pe care Londra o condiţionase de restabilirea instituţiilor locale – ‘va contribui la transformarea serviciilor publice în Irlanda de Nord’, a comentat ministrul responsabil pentru acest teritoriu, Julian Smith.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

‘Această finanţare oferă certitudine executivului şi permite punerea în aplicare a unor reforme absolut necesare în sănătate, educaţie şi justiţie’, a adăugat el într-un comunicat.

Adunarea nord-irlandeză (parlamentul) şi-a reluat sâmbătă activitatea la Belfast, la o zi după parafarea unui acord între unionişti şi republicani care a pus capăt unei perioade de trei ani de paralizie politică în provincia britanică aflată în prim-planul dezbaterii despre Brexit.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

Partidele DUP şi Sinn Fein DUP urmează să împartă guvernarea în virtutea Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt conflictului între republicani (majoritar catolici) şi unionişti (majoritar protestanţi), soldat cu aproape 3.500 de morţi în 30 de ani.