DISTRIBUIȚI
cnn

Guvernul Botswanei a cerut marţi justiţiei să anuleze dezincriminarea homosexualităţii în ţară, în timpul unei şedinţe în faţa Curţii de Apel, unde reprezentantul procurorului general a estimat că este vorba despre o „problemă politică” şi nu juridică, relatează France Presse, potrivit agerpres

În 2019, tribunalul din Gaborone a calificat legile care pedepsesc relaţiile între persoane de acelaşi sex drept „relicve ale epocii (britanice) victoriene”, estimând că „oprimă o minoritate” şi a dispus ca ele să fie amendate.


Citește și : Moscova trâmbiţează o posibilă agravare a relaţiilor cu Washingtonul

Această hotărâre, salutată de comunitatea gay şi ONG-uri, era aşteptată cu nerăbdare pe tot continentul african unde homosexualitatea rămâne ilegală în mai mult de jumătate din ţările subsahariene.

Potrivit lui Sidney Pilane, care l-a reprezentat marţi pe procurorul general al Botswanei, drepturile homosexualilor sunt „o problemă politică” ce trebuie decisă în Parlament.

„Tribunalul nu este în măsură să ia o astfel de decizie”, a declarat el în faţa instanţei, adăugând că „dacă drepturile homosexualilor erau neconstituţionale în trecut, rămân şi astăzi”.

Citește și : Mateusz Morawiecki acuză opoziţia din Polonia că MINTE în legătură cu ‘Polexit’

Justiţia s-a pronunţat asupra acestui subiect sensibil în iunie 2019, la cererea unei persoane ce a contestat codul penal care din 1965 a pedepsit homosexualitatea cu sentinţe de până la şapte ani de închisoare.

Africa de Sud este singura ţară africană ce permite căsătoria gay, legalizată în 2006.

Şedinţa Curţii de Apel era încă în desfăşurare în cursul după-amiezii de marţi.