DISTRIBUIȚI
afp

Parlamentul bulgar nu a reuşit joi să întrunească numărul necesar de 121 deputaţi pentru desfăşurarea unei şedinţe extraordinare care să dezbată o moţiune depusă de Partidul Socialist (BSP), de opoziţie, relatează BTA, potrivit agerpres.

Cei 78 de deputaţi care şi-au înregistrat prezenţa în cele două runde de înscriere nu au putut asigura cvorumul.


Citește și: INCENDIU puternic în California (VIDEO)! Sute de case au fost evacuate!

După ce preşedinta Adunării Naţionale, Ţveta Karaiancheva, a anunţat că şedinţa nu poate avea loc din lipsă de cvorum, deputaţi socialişti au strigat ‘Demisia!’.

Karaiancheva a replicat că socialiştii sunt cei care nu au reuşit să asigure cvorumul pentru moţiunea lor.

Şedinţa extraordinară urma să dezbată un proiect de moţiune de amendare a legii bugetului de stat pe 2020 cu privire la combatarea efectelor crizei coronavirusului.

Socialiştii cereau de asemenea audierea premierului Boiko Borisov şi a ministrului de interne Hristo Terziiski.

Înaintea şi în timpul procesului de înregistrare, un mic grup de protestatari antiguvernamentali au aruncat cu ouă în clădirea parlamentului şi în deputaţi care soseau. Câţiva protestatari au intrat în altercaţii cu forţele de ordine şi cu reporteri aflaţi la faţa locului.

Puţin mai devreme, partidul VMRO, din coaliţia de guvernare, a emis un comunicat în care anunţa că deputaţii săi nu vor participa la şedinţă.

Comentând situaţia, lidera socialiştilor, Kornelia Ninova, a afirmat că ‘GERB (partidul premierului Borisov – n.red.) şi majoritatea aflată la guvernare au executat un ritual sinucigaş din teamă’.

Ea a mai spus că ‘oamenii văd cum statul este dezmembrat şi cum banii lor sunt furaţi’.

Citește și: Un ministru și apropiat al lui Maduro este infectat cu coronavirus

‘Boiko Borisov a arătat încă o dată dispreţ pentru statul de drept, pentru că banii pot fi acordaţi fără o decizie a parlamentului’, a afirmat Ninova, referindu-se la sumele mari de la buget promise de guvern pentru atenuarea efectelor epidemiei.

Lidera socialiştilor a mai spus că ‘Borisov îşi cumpără supravieţuirea ca prim-ministru şi cumpără timp’, dar şi că BSP va analiza dacă să ceară o nouă şedinţă extraordinară a parlamentului.