DISTRIBUIȚI
Getty Images

Guvernul preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat vineri că va cere Curţii supreme din SUA să blocheze o lege din Texas extrem de restrictivă privind avortul, pe care înalta jurisdicţie, sesizată iniţial, a refuzat să o suspende, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

„Departamentul Justiţiei are intenţia de a cere Curţii Supreme” să intervină din nou asupra acestei legi care interzice avortul după şase săptămâni de sarcină chiar în caz de incest sau viol, a declarat purtătorul său de cuvânt, Anthony Coley..


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

Practic, Departamentul Justiţiei va cere Curţii Supreme, care are o componenţă de 6-3 în favoarea conservatorilor, să anuleze o decizie a unei curţi de apel de a invalida ordinul unui judecător care bloca legea, pe durata continuării disputei legale.

Măsura din statul Texas a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Legea face o excepţie pentru o urgenţă medicală documentată, dar nu şi pentru viol sau incest.

Legea din Texas este neobişnuită în sensul că dă unor cetăţeni privaţi puterea de a o aplica, permiţându-le să dea în judecată pe oricine care efectuează intervenţia sau asistă la un avort după ce în embrion a fost depistată activitate cardiacă.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor

Această caracteristică a ajutat la protejarea legii în sensul de a nu fi imediat blocată, întrucât a devenit mai dificil ca statul să fie acţionat în judecată.

Criticii legii au declarat că această prevedere din lege le permite oamenilor să acţioneze ca vânători de recompense anti-avort, notează Reuters.