DISTRIBUIȚI
Politico

Carles Puigdemont nu a sosit în Belgia la invitaţia guvernului acestei ţări, a afirmat marţi premierul Charles Michel, precizând că preşedintele catalan destituit ‘va fi tratat la fel ca oricare cetăţean european, cu aceleaşi drepturi şi îndatoriri, nici mai multe, nici mai puţine’, transmit AFP şi Reuters. 

‘Guvernul belgian nu a întreprins nicio măsură pentru a-l încuraja pe dl. Puigdemont să vină în Belgia’, a subliniat biroul premierului Charles Michel, într-un comunicat.


‘Libera circulaţie în spaţiul Schengen îi permite să fie prezent în Belgia fără nicio formalitate. Conform propriilor afirmaţii ale dlui Puigdemont, el a venit la Bruxelles pentru că este vorba de capitala Europei. Va fi tratat la fel ca oricare cetăţean european’, a afirmat Michel, notând că liderul catalan demis ‘dispune de aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca oricare cetăţean european, nici mai multe, nici mai puţine’.

‘Guvernul belgian a lansat în mod repetat apeluri la dialog politic pentru rezolvarea crizei din Spania, în cadrul ordinii naţionale şi internaţionale’, adaugă acelaşi comunicat.

Secretarul de stat belgian pentru azil şi migraţie Theo Francken, membru al Alianţei neo-flamande (N-VA, nationaliştii flamanzi), unul din pilonii coaliţiei la putere, evocase ipoteze unei cereri de azil în Belgia a liderului separatist catalan, însă Charles Michel i-a cerut ‘să nu toarne gaz pe foc’.

Puigdemont, vizat de o procedură judiciară în Spania, a declarat puţin mai devreme, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că se află în capitala belgiană, împreună cu o parte dintre miniştrii săi demişi, din motive ‘de securitate’, neavând intenţia de a cere azil. El a afirmat că acceptă desfăşurarea de alegeri anticipate în Catalonia şi a cerut garanţii înainte de a reveni în Spania.