DISTRIBUIȚI
NextBigFuture.com

Guvernul Statelor Unite le-a adresat joi un avertisment companiilor tentate să se ascundă în spatele problemelor legate de aprovizionare pentru a ajunge la înţelegeri asupra creşterilor de preţuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Departamentul Justiţiei şi poliţia federală vor ancheta „în mod proactiv” în sectoarele afectate în mod special de perturbările lanţului de aprovizionare pentru a verifica dacă există înţelegeri ilegale, subliniază un comunicat comun al celor două instituţii.


Citeşte şi: Biden ar trebui să folosească manualul Războiului Rece pentru a opri amenințarea lui Putin din Ucraina – Black News

Va fi creat de asemenea un grup de lucru cu autorităţile pentru concurenţă din Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă pentru a îmbunătăţi schimbul de date şi a depista practicile interzise.

„Perturbările lanţurilor de producţie reprezintă o sfidare persistentă încă de la debutul pandemiei şi le permit infractorilor să se înţeleagă asupra preţurilor pentru a-i face pe consumatori să plătească mai mult”, a punctat în comunicat un înalt responsabil al FBI, Luis Quesada, fără a da exemple concrete.

Citeşte şi: Rusia a reuşit să se facă auzită şi nu caută confruntare, susţine un fost secretar general al OSCE – Black News

Anunţul se înscrie în eforturile administraţiei lui Joe Biden de a îngrădi inflaţia record, care împovărează bugetele familiilor americane şi ameninţă cota de popularitate a preşedintelui democrat.

În SUA, inflaţia înregistrează cea mai rapidă creştere din aproape ultimele patru decenii, în ianuarie indicele creşterii preţurilor fiind cu 7,5% mai mare faţă de nivelul din urmă cu un an, situaţie explicată în parte prin dezorganizarea generată de pandemie în companii şi transporturi, dar şi prin generoasele planuri de redresare ale guvernului.