DISTRIBUIȚI

Din ce în ce mai multe ţări urmează exemplul Rusiei şi al Chinei prin manipularea utilizatorilor reţelelor sociale şi urmărirea opozanţilor pe Internet, o ameninţare gravă la adresa democraţiei, se arată într-un raport publicat marţi de organizaţia Freedom House, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui studiu privind libertatea Internetului realizat în 65 de ţări de ONG-ul pentru apărarea libertăţilor fundamentale, 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe Internet în 2017 pentru a distorsiona informaţiile online, faţă de 23 anul precedent.


Aceste manipulări includ folosirea comentatorilor plătiţi, a trolilor, a aşa-zişilor „boţi” – conturi automate – sau a unor site-uri de ştiri false, potrivit raportului denumit ‘Freedom on the Net’ (Libertatea pe Internet).

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

Raportul precizează că aceste tactici de manipulare şi dezinformare online au jucat un rol important în alegerile din cel puţin 18 ţări în ultimul an, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

‘Utilizarea comentatorilor plătiţi şi a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost iniţial dezvoltată de China şi Rusia, însă acum este un fenomen global’, a declarat Michael Abramowitz, preşedintele Freedom House.

Pentru Sanja Kelly, directoarea proiectului ‘Libertatea pe Internet’, aceste manipulări sunt adesea dificil de detectat şi mai ales ‘dificil de combătut faţă de alte tipuri de cenzură, precum blocarea anumitor site-uri web’.

Anul 2017 marchează, în opinia organizaţiei, cel de-al şaptelea an consecutiv al declinului libertăţii pe Internet.

Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea ţărilor care manipulează pe Internet, ca urmare a creşterii cenzurii şi a luptei împotriva anonimatului online, precum şi a întemniţării disidenţilor care îşi exprimă opinia online.