DISTRIBUIȚI
.rferl.org/

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat luni demisia guvernatorului din provincia sudică Jambîl, unde săptămâna trecută 10 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite în ciocniri interetnice, informează Reuters, scrie agerpres.

Şeful statului l-a numit totodată pe Berdibek Saparbaev, fost vicepremier, în locul guvernatorului demis, Askar Mîrzahmetov, şi a mai înlăturat din funcţie un viceguvernator, precum şi pe şeful poliţiei din provincie.


Citește și : Charles Michel: Uniunea Europeană şi Africa trebuie să intensifice relaţiile pentru a privi împreună spre viitor

Vinerea trecută, o dispută legată de un drum de acces în satul Masanchi din Jambîl a dus la o încăierare între etnici kazahi şi din minoritatea dungan, majoritar musulmani şi cu origini chineze. În noaptea care a urmat, o mulţime furioasă a incendiat zeci de case şi maşini.

Preşedintele Tokaev a evocat mai devreme existenţa unor „provocatori” care s-au folosit de un act de huliganism pentru a provoca la violenţe la scară mai largă şi a avertizat că autorităţile locale vor fi pedepsite pentru că nu au reuşit să împiedice aceste violenţe.

Poliţia locală a reţinut peste 40 de persoane, iar mii de etnici dungan s-au refugiat a doua zi în Kârgâzstanul învecinat.

Citește și : 135 de persoane, diagnosticate cu noul coronavirus pe vasul de croazieră Diamond Princess