DISTRIBUIȚI
Brexit UK exit from EU negotiation process concept with Union Jack and European Union flag on a clock 3D illustration.

Riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord este „alarmant de mare”, a afirmat miercuri Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, catalogând drept „absolut absurde” sugestiile că un astfel de scenariu poate fi gestionat, potrivit Mediafax.

Referindu-se la riscul producerii unui Brexit fără acord, Mark Carney a afirmat: „În august 2018, riscul era deja inconfortabil de mare. Din nefericire, cred că s-a dovedit a fi o estimare precisă”.


Citește și : Mercedes-Benz inaugurează prima sa uzină din Rusia

„Acum, riscul este alarmant de mare. Suntem într-o situaţie în care voinţa exprimată de Parlament este pentru o anumită formă de acord, unul definit printr-o dublă negaţie: Parlamentul se opune unui Brexit fără niciun acord. Guvernul, după cum a spus premierul, se opune unui Brexit fără acord, Uniunea Europeană se opune unui Brexit fără acord, dar posibilitatea există, prin opţiunea din oficiu”, a explicat Mark Carney într-un interviu acordat postului tv Sky News.

„Deci, ieşirea din UE fără acord se poate produce în mod accidental şi nu va mai fi nicio tranziţie, va fi direct un Brexit în mod dezordonat”, a atras atenţia Mark Carney.

„Există numeroase lucruri îngrijorătoare în cazul unui Brexit fără acord”, a subliniat guvernatorul Băncii Angliei, explicând însă că sistemul financiar este puternic.

Întrebat despre afirmaţiile unor promotori ai Brexit care susţin că în lipsa unui acord se vor aplica regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) astfel că nu vor fi impuse taxe vamale, Mark Carney a precizat: „Trebuie să uitaţi ficţiunile, sunt absolut absurde”.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.

Citește și : May şi Corbyn au avut ‘discuţii constructive’ pentru depăşirea impasului legat de Brexit

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a avertizat marţi că Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung „ostatic” în criza Brexit, somând Marea Britanie să propună o soluţie privind ieşirea ordonată din Uniunea Europeană până pe 10 aprilie. „Prioritatea noastră este buna funcţionare a Uniunii Europene şi a pieţei unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie”, a declarat Emmanuel Macron în cursul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. „Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fără acord”, a atras atenţia Macron.