DISTRIBUIȚI

Opoziţia venezueleană a refuzat miercuri să-i lase pe cei cinci guvernatori ai săi să depună jurământul în faţa Adunării Constituante, ceea ce ar urma să ducă la destituirea lor şi la relansarea crizei politice în ţară, relatează AFP. 

Coaliţia MUD, care îi reuneşte pe opozanţii preşedintelui Nicolas Maduro, a denunţat într-un comunicat ”şantajul din partea Constituantei frauduloase”, a cărei legitimitate nu o recunoaşte, şi anunţă că va refuza să-i prezinte în faţa Adunării pe cei cinci guvernatori regionali ai săi aleşi duminică.


Guvernul socialist ameninţă cu destituirea guvernatorilor care nu depun jurământul în faţa acestei instituţii, dotată cu puteri foarte largi – ea a confiscat îndeosebi prerogativele parlamentului unde opoziţia este majoritară – de la intrarea sa în funcţie la începutul lui august.

Dar cei cinci aleşi ai opoziţiei ”nu vor depune jurământul decât în faţa lui Dumnezeu, şi nu în faţa Adunării Constituante frauduloase”, a indicat MUD, cu puţin timp înainte de sesiunea specială de depunere a jurământului, prevăzută pentru jumătatea zilei.

Consiliul Naţional Electoral, acuzat de către opoziţie că serveşte intereselor lui Nicolas Maduro, a atribuit miercuri victoria taberei guvernamentale în statul Bolivar, la frontiera cu Brazilia, care rămâne încă indecisă de duminică.

Rezultatele alegerilor regionale au fost respinse de către MUD şi puse la îndoială de către Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi de către circa douăsprezece ţări din America Latină, care au cerut un audit independent. Opoziţia, care era dată drept mare favorită în sondaje înainte de scrutin, a denunţat nereguli în procesul electoral.