DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „profund tulburat” de comportamentul „unor poliţişti israelieni” la Spitalul Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est în momentul în care sicriul jurnalistei Shireen Abu Akleh părăsea incinta, a declarat vineri un purtător de cuvânt, Farhan Haq, citat de AFP, potrivit agerpres

Antonio Guterres a fost „tulburat”, de asemenea, de „confruntările dintre forţele israeliene de securitate şi palestinienii adunaţi la Spitalul Sfântul Iosif”, a declarat Farhan Haq.


Citește și : 15 ţări europene cer Israelului să renunţe la un proiect de colonizare în Cisiordania

„El continuă să îndemne la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a libertăţilor de opinie şi de exprimare, precum şi de întrunire paşnică”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Secretarul general a fost mişcat de revărsarea de simpatie din partea a mii de palestinieni în doliu în ultimele două zile, o dovadă a muncii şi vieţii” acestei jurnaliste palestiniano-americane, a precizat Farhan Haq.

Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineaţă un glonţ în cap în timp ce relata despre confruntările dintre armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Vineri, la ieşirea sicriului spitalului Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est anexat, poliţia israeliană a pătruns în curtea instituţiei şi a încercat să disperseze o mulţime fluturând steaguri palestiniene.

Citește și : Uniunea Europeană oferă Ucrainei asistenţă militară suplimentară de 500 de milioane de euro

Sicriul a fost aproape să cadă din mâinile palestinienilor care îl purtau, împinşi de poliţişti, dar a fost prins in extremis, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni locale care arată, de asemenea, poliţişti făcând uz de bastoane.

După incidentele de la spital, sicriul a fost aşezat într-un autovehicul care s-a îndreptat spre Basilica Bunei Vestiri din Oraşul Vechi de la Ierusalim, unde ceremonia a continuat în linişte.