DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi în cadrul Consiliului de Securitate că fără o ”acţiune imediată”, ”milioane de persoane” sunt expuse la ”foamete şi moarte” în întreaga lume, relatează AFP, potrivit agerpres

”Şocurile climatice şi pandemia de COVID-19 alimentează” riscul, a subliniat el în timpul unei reuniuni a Consiliului organizată de Statele Unite privind legătura dintre foamete şi securitate. Potrivit secretarului general al ONU, în circa 30 de ţări ”peste 30 de milioane de oameni sunt aproape de a fi declaraţi în situaţie de foamete”.


Citește și : Grecia își redeschide porțile pentru turiști

”Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele”, a insistat Antonio Guterres, denunţând responsabilitatea omului în cauzarea acestei situaţii.

”Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om – şi folosesc termenul în mod deliberat”, a precizat responsabilul ONU, potrivit căruia ”în secolul XXI nu este loc de foamete”.

Secretarul general al ONU a reamintit că ”la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii – o creştere de 20% într-un an”.

”Proiecţiile pentru 2021 indică o continuare a acestei tendinţe înspăimântătoare”, a avertizat el, notând că aceste studii ”arată o intensificare şi extindere a crizelor foamei în Sahel şi Cornul Africii şi accelerarea lor în Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan”.

Citește și : Ungaria face publice contractele pentru vaccinuri și provoacă UE să facă la fel

”Pentru a preveni o catastrofă pentru 34 de milioane de femei, bărbaţi, fete şi băieţi” ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la ”mobilizare urgentă” pentru a furniza ”5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare”, a spus Antonio Guterres.

El a anunţat crearea la Organizaţia Naţiunilor Unite a unei ”echipe speciale la nivel înalt pentru prevenirea foametei”, la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).