DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns luni faptul că lupta împotriva pandemiei COVID-19, fie că este vorba despre vaccinare sau ajutoare economice, s-a dovedit până în prezent a fi un eşec al multilateralismului, relatează AFP, potrivit agerpres.  

”Sprijinirea unei riposte mondiale echitabile şi a unei redresări economice în faţa pandemiei pune multilateralismul la încercare. Până în prezent, acesta este un test la care am eşuat”, a spus Guterres într-un discurs la un forum ONU pe tema finanţării dezvoltării.


Citește și : Raport OIAC: Damascul a folosit arme chimice într-un atac din 2018

”Vaccinarea este doar un exemplu. Numai zece ţări din lume concentrează 75% din vaccinările mondiale (…). Numeroase ţări nu au început încă să-şi vaccineze personalul sanitar şi cetăţenii cei mai vulnerabili. O penurie mondială de vaccinuri ameninţă sănătatea şi bunăstarea fiecăruia”, remarcă secretarul general al ONU, insistând că ”avem nevoie de un acces echitabil la vaccinuri pentru toţi, peste tot”.

”Aceeaşi lipsă de solidaritate” o regăsim la capitolul ajutor economic, a continuat Guterres. ”Unele ţări au mobilizat programe de asistenţă de miliarde de dolari, în timp ce numeroase ţări în dezvoltare se confruntă cu o povară a unei datorii insuportabile, care în lipsa unei corecţii va face complet irealizabile obiectivele dezvoltării durabile”, explică el.

”Ajutorul pentru dezvoltare este necesar mai mult ca oricând şi îndemn donatorii şi instituţiile internaţionale să se mobilizeze (…). Acordul G20 pentru o prelungire a iniţiativei de suspendare a serviciului datoriei până la sfârşitul acestui an este binevenit, dar cer o nouă prelungire până în 2022”, a insistat secretarul general al ONU.

El a prezentat şi date ale efectelor economice ale pandemiei, care a provocat ”cea mai rea recesiune în ultimii 90 de ani”. Astfel, circa 120 de milioane de persoane au fost împinse în sărăcie extremă, în timp ce aproximativ 255 de milioane de locuri de muncă au fost pierdute.

Tot luni, cancelarul german Angela Merkel a cerut ”o acţiune conjugată” la nivel global şi a atenţionat că pandemia nu se va termina ”până când vaccinul nu va fi oferit inclusiv ultimei persoane” din toate ţările, consemnează agenţia EFE.

Citește și : Trump vrea ca un vaccin anti-covid să se numească TRUMPCINE şi-l desfiinţează pe Fauci: O NULITATE!

Vorbind la inaugurarea virtuală a Târgului de la Hanovra, Merkel a spus că facilitarea accesului tuturor ţărilor la vaccinuri anti-COVID-19 este în interesul tuturor, întrucât comunitatea internaţională nu va depăşi criza sanitară şi economică până când toate ţările nu vor fi învins virusul.

Cancelarul a dat ca exemplu o posibilă situaţie în care într-una din regiunile lumii rămase în urmă cu imunizarea populaţiei să apară variante ale coronavirusului faţă de care actualele vaccinuri să fie ineficiente şi astfel tot efortul de vaccinare al lumii să fi fost în zadar.