DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat vehement, luni după-amiază, lovitura de stat militară din Sudan şi a cerut eliberarea liderilor guvernamentali arestaţi , informează mediafax.

„Condamn lovitura de stat militară aflată în curs în Sudan. Premierul Hamdok şi alţi oficiali trebuie eliberaţi imediat”, a declarat Antonio Gutterres, prin Twitter.


Citește și : Liga Arabă reacţionează la criza din Sudan

„Carta constituţională trebuie respectată în totalitate, astfel încât să fie protejată tranziţia politică obţinută atât de greu. Naţiunile Unite vor continua să fie alături de poporul din Sudan”, a subliniat Antonio Gutterres.

Administraţia Joseph Biden a somat, luni, regimul militar care a preluat cu forţa puterea în Sudan să se retragă de la guvernare, exprimând preocupări grave în legătură cu lovitura de stat din Khartoum. Ambasada SUA din Khartoum a condamnat vehement acţiunile care afectează „tranziţia spre democraţie”. „Ambasada SUA are preocupări grave referitoare la informaţiile conform cărora forţele armate au lansat acţiuni împotriva Guvernului civil din Sudan şi condamnă acţiunile care subminează tranziţia democratică din Sudan. Le cerem tuturor actorilor care perturbă tranziţia din Sudan să se retragă de la putere şi să permită Guvernului civil de tranziţie să continue activităţile de aplicare a obiectivelor revoluţiei”, a transmis, prin Twitter, reprezentanţa diplomatică americană.

Armata a preluat cu forţa puterea, luni, în Sudan, iar premierul interimar, Abdalla Hamdok, şi alţi membri ai Guvernului de tranziţie au fost plasaţi în arest la domiciliu. Preluarea puterii de către armată riscă să blocheze tranziţia spre democraţie demarată după înlăturarea de la putere a preşedintelui autoritarist Omar al-Bashir în urmă cu doi ani.

Citește și : Preşedintele Indoneziei cere înfiinţarea unui coridor pentru călătorii în Asia de Sud-Est

Generalul Abdel-Fattah Burhan a confirmat preluarea puterii în Sudan, a decretat stare de urgenţă şi a anunţat că va instala un guvern tehnocrat care să conducă Sudanul până la organizarea alegerilor generale, programate în iulie 2023. „Forţele armate vor continua tranziţia democratică până la transferul puterii unui guvern civil, ales de cetăţeni”, a afirmat generalul Abdel-Fattah Burhan.