DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ţărilor bogate să-şi avanseze obiectivele de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon „cât mai aproape de 2040”, faţă de 2050 cât este stabilit în prezent, pentru a putea „dezamorsa bomba climatică”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Omenirea merge pe un strat subţire de gheaţă şi această gheaţă se topeşte rapid”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj video cu ocazia publicării ultimului raport al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC/GIEC), document descris de Guterres ca fiind „un ghid de supravieţuire pentru omenire”.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

Secretarul general al ONU consideră că lumea poate încă limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială, însă pentru aceasta este necesar „un progres decisiv în ceea ce priveşte acţiunea climatică” de către „toate ţările şi toate sectoarele”.

Deşi „toţi cei implicaţi trebuie să apese butonul de derulare rapidă înainte”, Antonio Guterres recunoaşte că ţările în curs de dezvoltare sunt mai puţin responsabile pentru încălzirea globală şi mai puţin capabile să-şi accelereze tranziţia.

Primele vizate, ţările dezvoltate care „trebuie să se angajeze să atingă neutralitatea carbonului cât mai aproape posibil de 2040, un obiectiv pe care toate aceste ţări ar trebui să intenţioneze să îl atingă”.

În prezent, majoritatea ţărilor dezvoltate care şi-au asumat astfel de angajamente vizează să obţină neutralitatea carbonului până în 2050, deşi câteva dintre acestea au obiective mai ambiţioase, precum Finlanda (2035), sau Germania şi Suedia (2045).

În ceea ce priveşte economiile emergente, liderii lor „trebuie să se angajeze să obţină neutralitatea carbonului cât mai aproape posibil de 2050”, a mai spus Guterres.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

Marile ţări emergente au obiective mai îndepărtate, în special China (2060) şi India (2070).

Secretarul general al ONU, care va organiza un summit pentru acţiune climatică în septembrie, a subliniat încă o dată rolul major al G20, responsabil pentru 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră şi ai cărui membri trebuie „să se unească într-un efort comun”, „pentru a face din neutralitatea carbonului o realitate până în 2050”.