DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere „o anchetă independentă cu privire la circumstanţele” raidului aerian de marţi seara din Libia soldat cu moartea a 44 de migranţi, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric, transmite AFP, scrie agerpres.

Acesta a subliniat că autorii atacului „trebuie aduşi în faţa justiţiei”, menţionând că „Naţiunile Unite au furnizat părţilor în conflict localizarea exactă a centrului de detenţie” unde erau migranţii pentru a evita ca aceştia să fie luaţi drept ţintă.


Citește și : Vucic susține că Pristina urmăreşte să preia controlul asupra nordului Kosovo

Evenimentul „subliniază urgenţa de a le furniza adăposturi sigure tuturor refugiaţilor şi migranţilor până când cererile de azil ale acestora sunt acceptate sau până când aceştia sunt repatriaţi în siguranţă” în ţările de origine, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit Misiunii ONU în Libia, MANUL, bilanţul atacului de marţi seara de la Tajoura, în estul capitalei Tripoli, este de cel puţin 44 de migranţi ucişi şi peste 130 răniţi grav. Atacul nu a fost revendicat, însă guvernul de uniune naţională (GNA) a denunţat într-un comunicat o „crimă odioasă”, acuzând forţele rivale ale liderului autoritar mareşal Khalifa Haftar că a fost vorba de un atac premeditat.

Forţele pro-Haftar au lansat la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru cucerirea Tripoli, unde se află sediul GNA al premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internaţională.

Citește și : Erupţie a unui vulcan de pe insula italiană Stromboli – VIDEO