DISTRIBUIȚI
www.channelstv.com

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou dezarmarea mişcării şiite Hezbollah din Liban, precum şi încetarea intervenţiilor militare ale organizaţiei militare în Siria vecină, potrivit unui raport semestrial difuzat vineri, relatează AFP, scrie Agerpres.

Relevând faptul că noul guvern libanez face din situaţia economică prioritatea sa, Guterres subliniază că ”este important ca el să se axeze pe elaborarea unei strategii de apărare naţională” şi ”evocă necesitatea de a garanta statului monopolul deţinerii şi folosirii armelor, precum şi al folosirii forţei, o problemă capitală în centrul suveranităţii şi independenţei politice a Libanulu”.


Citește și : Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Cuba, dar fără intenţia de a subvenţiona insula

”Omniprezenţa armelor care scapă de sub controlul statului, la care se adaugă prezenţa miliţiilor înarmate, continuă să compromită securitatea şi stabilitatea Libanului. Faptul că Hezbollahul dispune în continuare de importante mijloace militare de vârf care scapă de sub controlul statului libanez rămâne foarte preocupant”, a insistat el.

Secretarul general argumentează astfel faptul că angajarea Hezbollahului în conflictul din Siria riscă ”să atragă Libanul în conflicte regionale şi să ameninţe astfel stabilitatea lui, precum şi pe cea a regiunii”.

”Cer din nou Hezbollahului şi tuturor celorlalte partide implicate să se abţină de la orice activitate militară în interiorul şi în exteriorul ţării, în conformitate cu dispoziţiile Acordului de la Taef şi ale Rezoluţiei 1559” (adoptată în 2004), a indicat Guterres.

În plus faţă de un apel către guvernul libanez ”de a împiedica Hezbollahul şi alte grupări armate să-şi procure arme”, şeful ONU, într-o aluzie la Iran, reclamă de asemenea din partea ”ţărilor care au relaţii strânse cu Hezbollahul să încurajeze această mişcare să depună armele şi să devină un partid politic exclusiv civil”.

Înscris pe ”lista neagră” a SUA cu ”organizaţii teroriste”, Hezbollahul este singura mişcare ce nu a depus armele la sfârşitul războiului civil libanez (1975-1990). El a dus trei războaie împotriva Israelului.

Citește și : Confruntări intercomunitare în Etiopia. Zeci de persoane și-au pierdut viața