DISTRIBUIȚI

Adunarea Generală a ONU a confirmat vineri reînnoirea pentru încă 5 ani a mandatului de secretar general al ONU deţinut de portughezul António Guterres, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit agerpres.  

În vârstă de 72 de ani, Guterres a primit pe 8 iunie acordul Consiliul de Securitate al ONU, o etapă esenţială şi cea mai dificilă în procesul numirii secretarului general, fiind nevoie de consensul marilor puteri care sunt membri permanenţi ai acestui organism.


Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

El îşi va începe al doilea mandat pe 1 ianuarie 2022. Fostul premier socialist portughez nu a avut niciun contracandidat, spre deosebire de cazul desemnării din 2016, când au existat 12 aspiranţi la postul de secretar general al ONU, printre care s-au numărat directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, şi directoarea de atunci a UNESCO, Irina Bokova.

În competiţia din 2016, dintre cei 12 candidaţi 8 au fost din Europa de Est, întrucât postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotaţie regiunilor lumii şi Europei de Est ar fi trebuit atunci să-i vină rândul pentru acest post, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

Citește și : UE se pregătește ‘să-l ardă la buzunar’ pe Lukaşenko

Înainte să obţină postul de secretar general al ONU, Antonio Guterres a condus Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).