DISTRIBUIȚI
Flickr

Majoritatea locuitorilor flămânzi, copii care mor din cauza foamei: dezastrele climatice şi pandemia de COVID-19 au aruncat Guatemala într-una din cele mai grave situaţii de insecuritate alimentară cunoscute vreodată, a avertizat sâmbătă apărătorul local al drepturilor omului, notează AFP, potrivit agerpres

Cea mai înaltă autoritate în domeniu în această ţară săracă din America Centrală, Jordan Rodas, a participat la o manifestaţie cu ocazia Zilei mondiale a alimentaţiei, organizată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).


Citește și :  Rusia ar putea relua vânzările de gaze pe piaţa spot, după umplerea capacităţilor sale de stocare

„Perspectivele sunt sumbre în Guatemala când vine vorba despre Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, în special obiectivul de a pune capăt foametei” şi de a reduce sărăcia până în 2030, a spus Jordan Rodas.

Datele pe care le-a citat vorbesc de la sine: 16% din cei aproximativ 17 milioane de locuitori suferă de malnutriţie; insecuritatea alimentară afectează grav 18% dintre locuitori şi 45% mai moderat.

Potrivit statisticilor ONU, aproape 50% dintre copiii sub 5 ani sunt subnutriţi cronic, cea mai gravă rată din America Latină, iar 39 de copii sub 5 ani au murit de malnutriţie din ianuarie.

„Este una dintre cele mai mari crize alimentare şi nutriţionale, cauzate de COVID-19 şi fenomenele climatice ca uraganele Eta şi Iota” care au făcut zeci de morţi anul trecut, au distrus culturile de subzistenţă şi au deteriorat numeroase infrastructuri, a adăugat el.

Jordan Rodas a făcut apel la preşedintele guatemalez Alejandro Giammattei să ia „măsuri agresive şi eficiente pentru a garanta dreptul populaţiei de a se hrăni”.

Citește și : Moscova a lansat sistemul ‘Face pay’ la toate staţiile reţelei sale de transport subteran