DISTRIBUIȚI
afp

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a declarat joi, în Brazilia, că doreşte să se întoarcă la Caracas „în următoarele zile, în pofida ameninţărilor” pe care le-a primit pentru că a ignorat interdicţia judiciară de a ieşi din ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.

Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei şi a fost recunoscut în respectiva funcţie de peste 50 de ţări, a făcut această declaraţie la finalul unei întrevederi cu preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, înainte de a-şi continua vineri, în Paraguay, un turneu menit să-i asigure susţinere internaţională.


Citește și : Premieră în istoria Israelului – Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru acte de corupţie

Iniţial, opozantul a declarat că vrea să se întoarcă la Caracas „în timpul acestui weekend sau lunea viitoare”, apoi a precizat că se va întoarce „cel târziu luni”. El nu a confirmat informaţia privind o vizită a sa la Asuncion, anunţată pe Twitter de preşedintele paraguayan Mario Abdo.

Preşedintele socialist Nicolas Maduro a declarat la televiziunea americană ABC News că Juan Guaido va fi adus în faţa justiţiei pentru că a părăsit teritoriul venezuelean în pofida interdicţiei de a părăsi teritoriul ţării.

Preşedintele autoproclamat a sosit în Brazilia în timpul nopţii spre joi, venind dinspre Columbia, două ţări vecine Venezuelei care au colectat ajutor umanitar, la cererea opoziţiei, ajutor ce nu a putut intra sâmbătă pe teritoriul acestei ţări, fiind blocat de forţele de ordine venezuelene.

Citește și : China îndeamnă Statele Unite şi Coreea de Nord „să continue dialogul şi să ţină cont de preocupări”

Evocând situaţia din ţara sa sufocată de criză, Guaido a declarat că „300.000 de venezueleni riscă să moară” din cauza penuriei de alimente şi medicamente.