DISTRIBUIȚI
Excélsior

Grupurile columbiene armate ilegale au pierdut 5.120 de membri în 2020 în contextul în care forţele armate ale ţării şi-au continuat operaţiunile pentru slăbirea lor, a declarat generalul Luis Fernando Navarro, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

Acest număr include morţi în luptă, combatanţi luaţi prizonieri şi dezertări care afectează Armata naţională de eliberare (ELN), disidenţii din Forţele armate revoluţionare din Columbia (FARC) care au respins acordul de pace din 2016 şi alte grupuri armate printre care Clan del Golfo, Los Caparros şi Los Pelusos, a spus Navarro.


Citește și : Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

Toate cele cinci grupuri armate au legături cu traficul de droguri şi mineritul ilegal, a adăugat el.

„Disidenţii FARC au pierdut circa 1.100 de oameni. ELN a pierdut peste 700 de oameni din cauza acţiunii legitime a statului în acţiuni ţintite”, a mai spus Navarro, care este comandantul forţelor armate din Columbia, într-un interviu pentru Reuters.

Armata din Columbia este autorizată să bombardeze grupurile armate, care controlează zone strategice din junglele şi munţii ţării unde produc droguri şi practică mineritul ilegal, extrăgând în principal aur.

„Nu au capacitatea să-şi revină din pagubele provocate de autorităţile columbiene, motiv pentru care credem că planurile lor sunt axate pe limitarea impactului, iar obiectivul nostru este să-i aducem la un punct de cotitură”, a spus Navarro.

Cu excepţia membrilor pierduţi, cele cinci grupuri armate ilegale au terminat 2020 cu 6.800 de combatanţi, potrivit unui raport de informaţii consultat de Reuters. Conform sursei citate, grupurile în cauză aveau şi la sfârşitul lui 2019 acelaşi număr de combatanţi.

Disidenţii FARC şi ELN au 2.500 şi respectiv 2.450 de combatanţi, potrivit Reuters.

Citește și : Vaccinul chinezesc poate învinge noile mutaţii ale coronavirusului

Potrivit şefului forţelor armate columbiene, acest rezultat s-a înregistrat în cursul unui an în care forţele armate au efectuat operaţiuni pentru a întări securitatea la frontiere şi a livra hrană şi ajutoare persoanelor nevoiaşe în contextul pandemiei.

„Cred că ne-am îndeplinit obiectivele şi vom continua să le îndeplinim, strategia noastră fiind să continuăm să slăbim aceste grupuri armate”, a mai spus Navarro, adăugând că armata columbiană va avea mai mult control teritorial în 2021, în cadrul ofensivei sale împotriva organizaţiilor criminale.