DISTRIBUIȚI
sursa: Inquam Photos/ stiripesurse.ro

Liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc săptămâna trecută la București, relatează cotidianul The Guardian, scrie mediafax.

„Oamenii din România caută ajutor din partea Uniunii Europene și cred că ar trebui să-l acordăm”, a declarat Ska Keller, co-președinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European.


Citește și : Premierul israelian Netanyahu a fost audiat de poliţie într-un dosar de corupţie

Deși grupul nu dorește să copieze acțiunea legală majoră împotriva Poloniei, vrea ca oficiali din cadrul Comisiei Europene să demareze discuții cu oficiali de la București în privința reformei justiției și eforturilor anticorupție.

„Este o întreagă spirală de escaladare și am dori să începem de la nivelul de jos”, a mai declarat Ska Keller.

România se va confrunta probabil cu o intensificare a criticilor în contextul în care țara noastră se pregătește să preia anul viitor președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Grupul Verzilor, al cincilea cel mai mare grup din Parlamentul European, are o influență limitată, însă solicitarea verzilor privind organizarea unei dezbateri pe tema situației din România ar putea fi susținută de unii europarlamentari liberali și de centru-dreapta.

Jurnaliștii de la The Guardian menționează și că europarlamentarul Monica Macovei a fost foarte vocală în efortul de a presa Comisia Europeană să adopte o atitudine mai dură în privința situației din România.

Citește și : Turcia nu își dorește să aibă dispute cu Statele Unite (Cavusoglu)

Keller a declarat că politizarea statului de drept este o problemă majoră pentru UE, făcând referire la aparenta protecție oferită Ungariei lui Viktor Orban de Partidul Popular European, cât și la criticile reținute ale Socialiștilor în privința problemelor din România și Malta, ambele conduse de guverne de centru-stânga.