DISTRIBUIȚI
franceroutes.fr

Grupul petrolier francez Total a fost condamnat vineri de un tribunal din Paris la plata unei amenzi de 500.000 de euro într-un vechi dosar pentru fapte de corupţie comise în Iran, unde această companie a mituit responsabili locali pentru a obţine un contract în sectorul gazelor naturale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Compania Total a fost acuzată că, în contextul embargoului american, a dat circa 30 de milioane de dolari mită între anii 2000 şi 2004 pentru obţinerea unui contract pentru câmpul gazeifer South Pars, din Golful Persic.


Citește și : Poliţia germană a intensificat măsurile de securitate pe aeroporturile din apropierea graniţei cu Franţa

Parchetul francez a cerut amenda maximă, de 750.000 de euro, şi mai ales o pedeapsă complementară severă, respectiv confiscarea din conturile acestei multinaţionale a sumei de 250 de milioane de euro, sumă estimată a fi ”câştigul dobândit în urma infracţiunii”.

În acest vechi dosar au mai fost judecaţi şi fostul preşedinte director general al companiei, Christophe de Margerie, şi un intermediar iranian, ambii însă decedaţi între timp. Încă un intermediar iranian, Abbas Yazdi, este şi el presupus mort, dar în absenţa unui act de deces instanţa franceză l-a condamnat la patru ani de închisoare.

Ancheta, deschisă în Franţa în anul 2006, privea iniţial două contracte, cel pentru câmpul gazeifer de la South Pars, încheiat în anul 1997 şi estimat la circa două miliarde de dolari, dar şi un alt contract încheiat anterior, în anul 1995, pentru câmpurile petroliere Sirri A şi E, situate de asemenea în Golful Persic.

Compania Total este suspectată că, pentru a obţine aceste contracte, a dat sub acoperirea unor contracte de ”consultanţă” circa 60 de milioane de dolari mită între anii 1995 şi 2004 prin intermediari şi o societate paravan, Baston Limited, un destinatar fiind fiul fostului preşedinte iranian Hashemi Rafsanjani, bine plasat atunci în sectorul petrolier al Iranului.

Însă această companie multinaţională a fost judecată doar pentru comisioanele vărsate după anul 2000, când în Franţa a intrat în vigoare legea privind corupţia agenţilor publici străini, respectiv pentru mita de 30 de milioane dată pentru contractul de la South Pars.

Citește și : Zeci de persoane arestate în Italia, Spania şi Argentina pentru trafic de cocaină

Compania franceză a încheiat în anul 2013 în SUA o tranzacţie de 398 de milioane de dolari pentru întreaga sa afacere din Iran şi consideră că acest acord îi interzice să discute despre fondul dosarului.

Avocaţii companiei, care iniţial au pledat pentru nulitatea urmăririi penale, apoi pentru achitare, susţinând că în acest dosar nu se constituie infracţiunea de ”corupţie”, nu au dorit să dea declaraţii după emiterea sentinţei.