DISTRIBUIȚI
DW

Contractorul german din industria de apărare Rheinmetall intenţionează să trimită primele 20 până la 25 de tancuri Leopard 1 Ucrainei în acest an, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.  

Până la sfârşitul lui 2024, alte 88 de tancuri Leopard 1 ar putea fi livrate, a declarat CEO-ul Armin Papperger marţi, la conferinţa Europa 2023 de la Berlin.


Citește și : Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Săptămâna trecută, guvernul german a aprobat exportul tancurilor de luptă Leopard 1 de către industria de apărare.

În afară de Rheinmetall, cu sediul la Dusseldorf, firma EFG din oraşul Flenburg deţine de asemenea sisteme de acest tip.

Leopard 1 a fost principalul tanc de luptă construit pentru Bundeswehr după Al Doilea Război Mondial. Din 1965 şi până la mijlocul anilor 1980, 4.700 de unităţi au fost produse. Bundeswehr-ul a scos ultimele tancuri de luptă Leopard 1 din serviciu în urmă cu 20 de ani.

Rheinmetall şi FFG trebuie acum să-şi recondiţioneze tancurile Leopard 1 pentru export în Ucraina. „Dacă am fi decis în martie (anul trecut n.r.) ca aceste vehicule să fie recondiţionate, ne-am fi mişcat mai repede. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. (…) Cred însă că asta oricum ajută Ucraina mult”, a spus Papperger.

Între timp, Ministerul german al Economiei a aprobat exportul a până la 178 de tancuri Leopard 1A5 către Ucraina.

Ministerele Economiei şi Apărării au făcut în comun anunţul marţi, după ce informaţia a apărut înainte pe surse în media.

Citește și : Opt luptători au fost salvaţi de sub dărâmături în Turcia (VIDEO)

„Câte tancuri Leopard 1A5 vor fi de fapt livrate Ucrainei depinde de munca de mentenanţă necesară”, se mai menţionează în comunicat.

Ţările care cumpără arme şi echipament militar din Germania sunt în general obligate să obţină permisiunea Berlinului înainte de a le transfera unei alte ţări.