DISTRIBUIȚI
epp.eu

Grupul Partidului Popular European (PPE) va vota joi în plenul Parlamentul European, în procedură de urgenţă, toate măsurile propuse pentru combaterea pandemiei COVID-19 şi cere mobilizarea a încă 4,1 miliarde de euro în bugetul Uniunii Europene pentru lupta împotriva pandemiei, a anunţat miercuri eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului europarlamentar al PPE, potrivit agerpres.

„Noi, grupul PPE, tocmai am decis să nu depunem niciun amendament la propunerile Comisiei Europene privind combaterea pandemiei COVID-19 şi să susţinem votarea lor integrală mâine, în plenul Parlamentului European, în procedură de urgenţă. Mai mult, am decis să respingem orice amendament venit din partea altor grupuri politice care ar fi necesitat negocieri şi ar fi dus la intrarea în vigoare întârziată a măsurilor. Noi vrem adoptarea urgentă a acestor măsuri pentru ca banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei: pentru sprijinirea sistemelor medicale, achiziţia de echipamente de protecţie şi alte echipamente medicale, achiziţia de medicamente, dar şi pentru sprijinirea sectoarelor economice vulnerabile şi a micilor întreprinzători, tocmai pentru ca oamenii să nu-şi piardă locurile de muncă”, a declarat Siegfried Mureşan după şedinţa de miercuri a grupului PPE.


Citește și : ONU îndeamnă la eliberarea urgenţă a deţinuţilor, în contextul pandemiei de COVID-19

Potrivit eurodeputatului român, alocarea a 37 de miliarde de euro investiţii din fonduri europene şi toate celelalte măsuri propuse de Comisia Europeană pentru combaterea COVID-19 sunt foarte utile, de aceea am decis să le votăm astăzi. Dar avem nevoie să facem mai mult de atât. ”De aceea, am propus să cerem Uniunii Europene şi statelor membre mobilizarea a încă 4,1 miliarde de euro, fonduri noi, pentru a combate mai eficient, în comun, pandemia COVID-19 şi toate efectele sale. Există 4,1 miliarde de euro care ar putea fi mobilizate în anul 2020 prin utilizarea flexibilităţii pe care o permite bugetul UE. Grupul PPE a acceptat propunerea mea, a devenit poziţie oficială a grupului”, a continuat Mureşan.

Parlamentul European organizează joi o sesiune plenară extraordinară consacrată aprobării măsurilor urgente de combatere a pandemiei COVID-19 în Uniunea Europeană, PE luând măsuri pentru ca eurodeputaţii să poată participa la sesiunea plenară şi de la distanţă.

Începând cu ora locală 10:30 (11:30 ora României), Consiliul şi Comisia vor prezenta şi discuta cu eurodeputaţii măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient şi coordonat în faţa provocărilor COVID-19. Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru ţările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum şi sprijin logistic şi material pentru a obţine echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.

Citește și : Guterres: Pandemia de covid-19 ‘ameninţă întreaga omenire’

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au convenit să permită o procedură alternativă temporară de vot
la distanţă prin e-mail pentru sesiunea plenară din 26 martie. Toate măsurile de precauţie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 sunt menţinute pentru a permite membrilor şi personalului să asigure exercitarea corespunzătoare a funcţiilor legislative, bugetare şi de control ale Parlamentului European.