DISTRIBUIȚI
ALDE-CoR

Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a votat sâmbătă pentru a exclude partidul separatist catalan PDeCAT, scrie Politico, potrivit News.ro .

Peste o treime din delegaţii ALDE s-au întâlnit la Bruxelles pentru o întâlnire extraordinară şi au votat pentru excluderea PDeCAT, cu efect imediat.


Citește și : SUA: Un atacator a deschis focul într-o sinagogă din oraşul Pittsburgh, cel puțin patru morți

“Această decizie nu implică vreo poziţie ALDE privind politicile interne ale Spaniei. ALDE este deschis faţă de noi mişcări politice şi liberale din Catalonia care ar dori să se alăture în viitor”, se arată în comunicatul grupării.

PDeCAT este partidul fostului lider regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, cel care se află în exil în Belgia.

Propunerea de a rupe legăturile cu PDeCAT a apărut în septembrie, după “o investigaţie privind condamnările pentru corupţie” faţă de CDC, predecesorul PDeCAT, conform Catalan News.

Citește și : Miniştrii de externe din Turcia şi Rusia s-au întâlnit înaintea summitului din Istanbul

Atunci, ALDE a informat că propunerea de dezafiliere nu are legătură cu atitudinea pro-independenţă a partidului ci se bazează pe faptul că partidul este “implicat în acte care sunt contra intereselor şi valorilor” grupului. Astfel, nu mai este compatibil cu principiile ALDE.