DISTRIBUIȚI

Grupările rivale palestiniene Hamas şi Fatah au ajuns la un acord după aproape două zile de discuţii desfăşurate cu uşile închise la Cairo şi care au avut drept scop concretizarea unei reconcilieri anunţate săptămâna trecută, a indicat joi Hamas într-un comunicat, relatează AFP, conform agerpres.

Biroul şefului Hamas, Ismail Haniyeh, care a anunţat acest acord nu a oferit detalii. O conferinţă de presă este prevăzut să aibă loc la amiază în Cairo, potrivit unei surse din cadrul Fatah.


În cadrul convorbirilor au fost analizate detaliile apropierii dintre cele două organizaţii rivale, după un deceniu de disensiuni devastatoare. Negocierile privind problemele cele mai aprinse, precum controlul securităţii în Fâşia Gaza şi soarta a 25.000 de membri ai aripii armate a Hamas, riscă să fie amânate.

Citeşte şi: Trump sugerează ÎNCHIDEREA posturilor TV care-l critică. Vizate sunt CNN şi NBC

Mişcarea Hamas se află singură la guvernare în Fâşia Gaza de când a înlăturat Autoritatea Palestiniană cu preţul unui cvasi-război civil cu Fatah în 2007.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), entitate recunoscută pe plan internaţional şi despre care se crede că prefigurează un stat palestinian independent, este dominată de Fatah, organizaţie laică şi moderată. ANP nu îşi mai exercită puterea, limitată, decât în Cisiordania, ocupată de către Israel şi care se află la o distanţă faţă de Fâşia Gaza de câteva zeci de kilometri.

Hamas a acceptat în septembrie, sub presiune, revenirea în Fâşia Gaza a ANP şi a guvernului său.

Divizările palestiniene sunt considerate drept unul dintre principalele obstacole în calea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, notează AFP.