DISTRIBUIȚI
anews

Gruparea civică Rete Italiana per il Disarmo (RID, Reţeaua Italiană pentru Dezarmare) a denunţat luni tentativa de încărcare pe cargoul Bahri Yanbu, sub pavilion saudit, a armamentului care nu a putut fi preluat în urmă cu două săptămâni din Franţa, transmite DPA, potrivit agerpres.

Nava saudită a trecut prin mai multe porturi europene, de unde se pare – potrivit DPA – că a preluat arme care urmează să fie utilizate în conflictul din Yemen. Luni, cargoul a sosit la Genova, în nord-estul Italiei, unde a fost întâmpinat cu proteste ale docherilor.


Citește și : Berlinul promite să ajute Ucraina pentru restabilirea integrităţii teritoriale

RID susţine într-un mesaj pe Twitter că pe Bahri Yanbu urmează să fie încărcate, în docurile arsenalului din La Spezia, opt tunuri autopropulsate din Franţa, care iniţial trebuiau transferate la bord în Le Havre. O escală a navei în acest port francez, programată pe 10 mai, a fost anulată în urma protestelor activiştilor civici locali.

Un purtător de cuvânt al ministerului italian al apărării a refuzat să comenteze, după ce RID i-a cerut ministrului Elisabetta Trenta să precizeze dacă a autorizat deplasarea cargoului saudit de la Genova către La Spezia, circa 80 de km mai la est.

În portul Genova au fost anulate operaţiunile de încărcare pe Bahri Yanbu a unor generatoare care pot fi folosite şi în scop militar, după ce sindicatele docherilor şi alţi activişti au protestat, conform unei relatări ANSA preluate de DPA.

Giorgio Beretta, expert în comerţul cu armament, a declarat agenţiei DPA că mutarea cargoului în zona militară a portului La Spezia, unde civilii nu au acces, ar putea evita noi proteste. Posibilitatea a fost menţionată pe Twitter şi de Lia Quartapelle, deputată din Partidul Democratic, de opoziţie.

Citește și : Nemţii au mai mare încredere în primari decât în politicienii trimişi la Parlamentul European

DPA reaminteşte că vânzările de armament european către Arabia Saudită sunt controversate din cauza suspiciunilor că armele pot fi folosite pentru comiterea unor atrocităţi în conflictul din Yemen.