DISTRIBUIȚI

Fratele autorului atentatului de la Manchester, soldat cu 22 de morţi, în mai, nu va fi predat poliţiei britanice, a anunţat gruparea armată care îl deţine pe acuzat la Tripoli, relatează AFP.

”Nu, Hashem Abedi nu va fi extrădat”, a declarat pentru AFP Ahmed Ben Salem, un purtător de cuvânt al ”Forţei de disuasiune”, care joacă – la Tripoli – rolul de poliţie loială Guvernului de uniune naţională (GNA).


Poliţia britanică însărcinată cu ancheta atentatului de la Manchester a anunţat că a cerut Libiei să-l extrădeze pe fratele lui Salman Abedi, autorul acestui atentat sinucigaş.

Poliţia din Greater Manchester a anunţat miercuri că a cules suficiente probe pentru ca să ceară şi să obţină un mandat de arstare pe numele fratelui agresorului, Hashem Abedi.

Libia nu îşi extrădează de obicei cetăţenii.

”Cazul Abedi este în continuare la biroul procurorului general însărcinat cu ancheta”, a precizat Ben Salem, adăugând că ”nu există un acord de extrădare între cele două ţări”.

”Forţa de disuasiune” i-a arestat pe fratele şi tatăl lui Salman Abedi la câteva zile după atentat. Tatăl a fost eliberat câteva săptămâni mai târziu.

Această forţă anunţa atunci că Hashem Abedi a ”recunoscut că se afla în Marea Britanie în perioada pregătirii atentatului” şi că era ”deplin la curent cu detaliile acestei operaţiuni teroriste”.

”Forţa de disuasiune” este alcătuită mai ales din salafişti – care nu sunt jihadişti – şi îşi are baza la est de capitală. Loială GNA, ea face oficiul de poliţie la Tripoli şi luptă totdată împotriva traficanţilor de droguri şi alcool şi a persoanelor suspectate că fac parte din gruparea jihadistă Statul Islamic.