DISTRIBUIȚI

Un grup de experţi mandatat de Uniunea Europeană recomandă ca platformele informatice şi reţelele sociale să se angajeze să respecte ”un cod de principii”, în scopul de a combate dezinformarea online, potrivit unui raport publicat luni, relatează AFP.

Printre cele ”10 principii cheie” preconizate figurează ”transparenţa, diversitatea şi credibilitatea” informaţiilor, potrivit comisarului european pentru economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel, însărcinată cu dosarul, căreia i-a fost transmis oficial luni raportul, conform agerpres.


Într-un interviu acordat vineri pentru AFP, dna Mariya Gabriel a considerat că este necesar să se intensifice eforturile împotriva dezinformării online, îndeosebi în perioadele electorale, cu 15 luni înainte de alegerile europene.

Citește și : Un fost agent dublu rus afirmă că a fost avertizat în legătură cu amenințarea la adresa lui Skripal și altor foşti agenţi

Mariya Gabriel (Bulgaria) a înfiinţat în ianuarie acest grup de lucru, format din 40 de reprezentanţi ai unor mari media europene (RTL, Mediaset, Sky News), ai societăţii civile (RSF) şi ai giganţilor tehnologici (Facebook, Twitter şi Google), cadre universitare, precum şi jurnalişti.

Raportul lor urmează să contribuie la un plan de acţiune al Comisiei împotriva dezinformării online, care va fi finalizat în următoarele săptămâni şi publicat pe 25 aprilie.

Planul respectiv nu va cuprinde măsuri legislative, a reafirmat luni dna Mariya Gabriel într-o conferinţă de presă, respingând ideea că s-ar urmări cenzurarea informaţiilor sau crearea unui ‘minister al adevărului”.

Referitor la expresia ”fake news” (informaţii false), pe care o consideră ”inadecvată”, experţii preferă ”dezinformarea online”, pe care ei o definesc ca pe ”o informaţie falsă, inexactă sau înşelătoare – concepută, prezentată şi promovată pentru un profit sau pentru a provoca intenţionat un prejudiciu public”.

”Aceasta poate ameninţa procedurile şi valorile democratice şi poate viza în mod specific un anumit număr de sectoare, precum sănătatea, ştiinţele, educaţia şi finanţele”, constată raportul.

Potrivit unei anchete Eurobarometru, publicată în acelaşi timp cu raportul experţilor, 83 % din 26.000 de persoane intervievate din UE consideră că informaţiile false reprezintă ”un pericol pentru democraţie”.

De asemenea, două treimi au încredere în media aşa-zise tradiţionale (70 % pentru radio, 66 % pentru TV şi 63 % pentru presă) şi doar un sfert în sursele de informare online (26 %) şi site-uri care găzduiesc înregistrări video.

Într-un comunicat, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), care a participat la grupul de lucru, a salutat ”atenţia” acordată acestui dosar, dar estimează că ”expresia tangibilă a voinţei politice este cea care va face diferenţa”.